برای اینکه بتوانیم طراحی پلان معماری را به بهترین نحو ممکن انجام دهیم، قبل از هرچیزی باید بدانیم که نیازهای ساختمانی که قرار است پلان معماری طبقات مختلف آن را طراحی کنیم چیست؟ طبیعتا طراحی پلان هر ساختمانی بسته به شرایط و نیازهای آن، با ساختمان‌های دیگر متفاوت است.

مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در طراحی پلان آپارتمان‌ها و ساختمان‌های مسکونی عبارتند از:

  • نیازها و خواسته‌های کارفرما
  • ابعاد و مساحت زمین
  • شرایط و محدودیت‌های بنا
  • ضوابط شهرداری و شهرسازی منطق

مراحل طراحی پلان معماری

جانمایی سرویس‌پله و آسانسور

انتخاب مکان مناسب برای جانمایی سرویس‌پله و آسانسور در پلان، می‌تواند تاثیر مستقیمی در کیفیت سایر قسمت‌های ساختمان بگذارد.هرچند هیچ قانون کلی در این مورد وجود ندارد و با توجه به شکل و ابعاد زمین و محدودیت‌های پروژه باید بهترین موقعیت قرارگیری پله و آسانسور در پلان معماری را مشخص کرد، اما معمولا بهترین موقعیت سرویس پله و آسانسور در پلان آپارتمان های مسکونی، در وسط پلان است.

تقسیم‌بندی فضاهای عمومی و خصوصی

بعد از مشخص شدن محل سرویس‌پله و آسانسور در پلان، باید یک تقسیم‌بندی کلی در مورد فضاهای عمومی، خصوصی و نیمه‌خصوصی انجام دهیم. به اینکار اصطلاحا لکه گذاری پلان معماری هم می‌گویند.

تعیین محل آشپزخانه و ورودی اصلی

آشپزخانه را در موقعیتی طراحی کنید که دارای نور و تهویه مستقیم باشد. سعی کنید امکان طراحی و دسترسی مستقیم به تراس از آشپزخانه ممکن باشد. ورودی آشپزخانه باید نزدیک به ورودی واحد مسکونی باشد. آشپزخانه باید به طور مستقیم با پذیرایی، نشیمن و ناهارخوری در ارتباط باشد

تعیین محل اتاق‌خواب‌ها و حمام

حتما یکی از اتاق خواب‌ها را بسته به مساحت بنا، به‌عنوان اتاق خواب والدین، بزرگ‌تر از سایر اتاق‌ها طراحی کنید. بهتر است مساحت اتاق والدین کمتر از 15 متر مربع نباشد. حتما برای اتاق خواب‌ها یک فیلتر ورودی در نظر بگیرید و دقت داشته باشید که درب اتاق‌ها از سایر قسمت‌های منزل به طور مستقیم قابل رویت نباشد. حتی‌المقدور درب اتاق خواب والدین از اتاق خواب فرزندان فاصله داشته باشد و به هم چسبیده نباشد. حتما همه اتاق خواب‌ها دارای کمد با عمق استاندارد 60 سانتی‌متر باشند. بهتر است عمق یکی از کمدها برای قرارگیری رختخواب 80 یا 100 سانتی‌متر درنظر گرفته شود. حمام در نزدیکی اتاق خواب‌ها طراحی شود و حتما توجه شود که درب آن از سایر قسمت‌های منزل قابل رویت نباشد.

ستون‌گذاری پلان طبقات و پارکینگ

در این مرحله از فرآیند طراحی پلان ابتدا باید سراغ طراحی پلان پارکینگ رفته و با توجه به تعداد و موقعیت قرارگیری ماشین‌ها در پارکینگ، ستون‌گذاری را انجام دهیم. سپس موقعیت قرارگیری این ستون‌ها را در پلان تیپ طبقات مورد بررسی قرار دهیم.

اصلاحات نهایی و جزئیات طراحی داخلی

در این قسمت از طراحی پلان علاوه بر طراحی کلی لبه‌های نما، به مواردی مثل داکت‌های تأسیساتی هم فکر کنید و داکت‌های تأسیساتی تأثیرگذار در طراحی پلان را هم حتما در پلان معماری نمایش دهید.

مبلمان کردن پلان معماری

حتما از بلوک‌های مبلمان استاندارد استفاده کنید. هرگز مقیاس و اندازه بلو‌ک‌های مبلمان استاندارد را تغییر ندهید. فضاهای داخلی پلان را به‌شکل واقعی مبلمان کنید. شکل ظاهری مبلمان فضاهای مختلف را حفظ کنید. در مبلمان‌کردن ریزفضاهای پلان معماری، فضای تنفس را هم در نظر داشته باشید. در هنگام مبلمان کردن پلان معماری، به جزئیات طراحی داخلی هم فکر کنید.

دیدگاهتان را بنویسید